top of page
Search
  • Writer's picture

juryleden aan het werk: transparantie is belangrijk.

In de eerst week van mei 2022 vond de jurering plaats van alle 83 ingezonden olijfoliën. Hoe is dit nou in zijn werk gegaan? Wie zat er in de jury?

 

DE INTERNATIONALE EXPERTS

Om de eerste vraag te beantwoorden: Alle 83 olijfolien zijn blind aan een organoleptische (proeven/ruiken) test onderworpen. Hierbij werden in de eerste ronde alle olijfolien geclassificeerd in de classificaties Delicate, Medium of Intense. Olijfolien met een negatieve afwijking werden uit de competitie gehaald. Immers gaat de competitie over extra vierge olijfolien. Bij een negatieve afwijking is dit niet meer het geval. Let wel: hierbij is de jury uitgegaan van het feit dat de olijfolien laboratorium-technisch (een 'must') getest zijn of ze extra vierge zijn. Elke producent heeft bij zijn olijfolie een bewijs meegeleverd dat dit gedaan is door een erkend laboratorium. Mocht men een dergelijk bewijs niet kunnen leveren dan wordt de olijfolie niet getest door de juryleden.

In de tweede ronde worden de olijfolien nogmaals blind getest. Nu in een andere volgorde. Van de 5 juryleden worden de hoogste en laagste waardering niet gebruikt. Het gemiddelde wordt uitgedrukt in een overall cijfer van 0-100.


 

WE ZIJN STRENG

We zijn streng. Strenger dan andere competities. Dit doen wij om de olijfolien de waardering te geven die ze verdienen. Brons (45-59), Zilver (60-74) en Goud (75-100) zijn in weze classificaties. De Platinum waardering is 'best in class'. Daar is er slechts 1 van in elke categorie (Delicate, Medium, Intense). Wij weten uit ervaring dat andere competities de lat lager leggen. Dat is een welbewuste keuze. Dit is dan ook gelijk een terechte opmerking van producenten: Bij de ene competitie krijg ik goud, dezelfde olijfolie krijgt bij een andere competitie brons, hoe kan dit? Standaardisering is in deze tak van sport nog niet opgetreden wat ik persoonlijk jammer vind. Hiervoor ga ik graag in overleg met de overige (vele) competities in de wereld. Door 'streng' te zijn zitten garanderen wij de producent een solide, sterke waardering vinden wij.


van links naar rechts: Aldo Mazzini, Italie; Muge Nebioglu, Turkije; Gregor Christiaans, Nederland, Francesca de Ritis, Nederland; Willem de Haan, Nederland; Marije vd Boogaard, Nederland/Portugal. Niet op de foto: Richard Wolny, Duitsland.


 

DE CHEF'S CHOICE

De 5 winnende olijfolien in de 3 classificaties (Brons, Zilver en Goud) worden vervolgens getest door 4 top chefs uit de Nederlandse gastronomie. Zij krijgen dus het neusje van de zalm al voorgeschoteld en kijken vooral naar de mogelijkheden van deze olijfolien met betrekking tot foodpairing. Een zeer interessant exercitie. De chefs hebben andere olijfolien uitgekozen dan de expert jury; precies de bedoeling van deze extra tasting.


van links naar rechts: Richard Meijer, restaurant sans frou frou; Alain Caron, tv chef; Leonardo Pacenti, restaurant Toscanini, Dennis Jong, restaurant Soigné.


 


127 views0 comments